Våra idrotter

Telge BJJ&MMA är en ideell idrottsförening som tillsammans tränar olika former av kampsport. Här är vad vi har att erbjuda:

Våra träningspass

På Telge BJJ&MMA tränar vi kampsport och då mest BJJ och MMA. Men vad är det för inriktning och skillnad på alla våra pass? Här ges en kort förklaring:

BJJ

Det här är vårt vanliga BJJ pass. Inga konstigheter bara brasiliansk brottning när den är som bäst. Träning sker i Gi.

BJJ (Basics)

Basic passet är ett träningspass då vi går igenom grunderna för brasiliansk jiu-jitsu. Detta pass är väldigt bra för dig som vill öva lite extra på det fundamentala oavsett om du är nybörjare eller lite av en jiu-jitsuräv. Lite mindre sparring och lite mer teknik. Träning sker i Gi.

BJJ PYTTEKEBABER 4 år - 8 år

Ett lekfullt pass för de yngre (från det året man fyller 4). Alla är dock välkomna, är du vuxen så kommer vi kalla dig ledare. Glädjen från detta pass kommer få dig att le i en vecka.

BJJ SMÅKEBABER 8 år - ca12 år

På detta pass har våra barn ett eget tillfälle att lära sig brasiliansk jiu-jitsu. Passet handlar också mycket om respekt för varandra, klubbens traditioner och regler samt att kämpa för att komma någonstans. Från året man fyller 7 tills man känner sig redo för lite tuffare tag i vår ungdomsgrupp.

BJJ UnGdomar ca 13-17 År

Ungdomspasset syftar till att förbereda ungdomarna för träning på våra övriga pass och de lär sig vad man bör veta innan man kastas in i "hajtanken". Riktig träning, riktig jiu-jitsu, riktiga krav.

SW

Submission wrestling är ett No-gi pass. Lite andra regler än BJJ:n men lika roligt. Ta på kortbyxor och en T-shirt så kör vi.

MMA

På detta pass så lär vi ut den ädla konsten att fightas. Innehållet varierar, ibland stående fight och ibland nere på mattan. Men alltid en härlig blandning av effektiva tekniker.
Föreningen har valt att pausa sin MMA-verksamhet tillsvidare.

Sparring / Öppen matta

Vi provar våra inlärda tekniker på varandra under tuffa men kontrollerade former.

DYNGFYS - Effektiv fysikträning

På detta pass tränar vi upp fysiken för att kunna prestera på topp när det gäller. En skön kombination av styrke- och konditionsövningar. Några skulle  kalla det brottarfys, men vi vill påstå att det är mer än det. Vi leker med kettlebell, hänger i dräkter eller gör burpees. Kul och varierande, men alltid jobbigt. Ett omåttligt populärt pass även för de som ännu inte älskar fullkontaktsport!

GLIMA

Strax innan Svenska mästerskapen i Glima (Fornnordisk brottning) brukar vi varje år köra några pass för att fila på lösa tag och fräsha upp reglerna.

Brasiliansk jiu-jitsu

Brasiliansk jiu-jitsu (BJJ) härstammar från japansk jiu-jitsu och judo men vidareutvecklades under decennier av den brasilianska familjen Gracie. BJJ är en grappling-stil, vilket innebär att man inte använder sig av slag eller sparkar utan istället fokuserar på att med ledlås och strypningar oskadliggöra sin motståndare. Grundtanken är att få ner sin motståndare på marken, kontrollera honom/henne där och med hjälp av ledlås och strypningar tvinga denne att ge upp.

En kampsport för alla
BJJ brukar framhävas som den kampsport där en mindre utövare har störst möjlighet att övermanna en större och starkare motståndare. Anledningen till detta är att teknik alltid går före fysiska egenskaper så som storlek och styrka. Genom att fokusera på teknik och koncentrera kampen i huvudsak till marken behöver inte en mindre kroppsstorlek vara ett handikapp. Detta gör att BJJ är en kampsport som passar alla tjejer som killar, små som stora och gamla som unga.

Tävling, självförsvar eller motion
BJJ sägs vara den enskilt mest effektiva kampsporten. Sedan början av 90-talet har BJJ spridit sig som en löpeld över världen. Stora framgångar i tävlingar där olika kampsporter möts under begränsade regler har gett BJJ ryktet om sig att vara den mest effektiva kampsporten. Från början är BJJ utvecklat i självförsvarssyfte men idag är tävlingsformen dominerande. Trots att BJJ idag är inriktad mycket på tävling är de flesta utövarna ändå motionärer. BJJ är framförallt en allsidig träningsform som erbjuder utmanande kampmoment och stärker både kropp och psyke.

BJJ är till för alla!

Mixed Martial Arts

År 648 f.Kr introducerades sporten "Pankration" (Grekiska för "alla krafter") i de Olympiska Spelen. Sporten kan beskrivas som en blandning av boxning och brottning och blev med tiden den mest populära grenen i de Olympiska Spelen. Stående kamp och boxning var vanligt men ofta avgjordes matcherna på marken där både olika typer av lås och slag var tillåtna.

Modern Mixed Martial Arts (MMA) är designad för sparring och tävling och ambitionen är att ha så få tekniska begränsningar som möjligt men samtidigt säkerställa att ingen utövare skall få allvarliga skador. I allmänhet är boxning (Kickboxing och Muay Thai inkluderat), brottning (Fristil och Grekisk-Romersk samt i viss utsträckning Judo) och grappling (Brazilian Jiu-Jitsu samt i viss utsträckning Sambo) de tre stilar som utgör kärnan i nästan all modern MMA.

Inom såväl västerländska som österländska kampsporter fostras utövarna i en anda av respekt, ödmjukhet och fair play, så även inom MMA som har sitt ursprung i båda dessa traditioner.

Vår förening är medlemmar i både Svenska MMA förbundet  och Svenska Shootfightingförbundet . Vi tävlar och tränar alltså under godkända svenska amatörregler.

Åldersgräns

På vår klubb har vi en åldersgräns på 16 år för MMA-träning (året man fyller), någon övre gräns finns inte.

PAUS Tillsvidare

Föreningen har valt att pausa sin MMA-verksamhet tillsvidare.